Artikel Uit de praktijk

Eric HafkampJ&G
'We hebben te lang alleen aangemodderd'

Het opvoeden van een kind met licht verstandelijke beperking is een zware opgave. Ouders kunnen daarbij wel een steuntje in de rug gebruiken. Maar waar kunnen ze terecht voor informatie, advies en ondersteuning? Middelpunt biedt uitkomst.

Eric Hafkamp en zijn vrouw hebben tropenjaren achter de rug. Het opvoeden van hun zoon Ivo is een zware opgave. Ivo heeft een licht verstandelijke beperking en vraagt om die reden veel aandacht. Maar ook het regelen van de benodigde voorzieningen kost veel tijd en energie.

Rompslomp

Zo maakt Ivo gebruik van het leerlingenvervoer om naar een school voor speciaal onderwijs te gaan. Verder krijgt hij ondersteuning van MEE, Bascule (psychiatrische zorg), Amsta (psychologische begeleiding) en Cordaan (o.a. begeleiding op school). "Dat zijn veel verschillende instanties en zorgverleners,'' stelt Eric. "Elke keer moeten we weer hetzelfde verhaal afsteken en dezelfde formulieren invullen. Dat maakt het erg lastig."

Soms is de afstand naar het zorgcircuit erg groot. "We hebben een PGB. Daaruit betalen we onder andere een oppas. Dan kunnen mijn vrouw en ik er af en toe even tussenuit. Het zorgkantoor voor dat PGB is gevestigd in Zwolle. Tja, ik ken die mensen niet. Je gaat daar niet zo snel langs om even kennis te maken."

Eén contactpersoon

Eric en zijn vrouw kunnen nu terecht bij Middelpunt Landsmeer. Daar krijgen ze wellicht één contactpersoon, die ondersteuning kan bieden aan diverse zaken. "Dat zou echt een enorme verbetering zijn. Als een en ander bij Middelpunt terecht komt, kun je ook eens langs gaan. Dan weet je met wie je te maken hebt."

Ivo is het ouderlijk huis bijna ontgroeid. Hij zal binnen enkele jaren zelfstandig, maar onder toezicht van een zorginstelling, gaan wonen. Ook voor dit 'begeleid wonen' kunnen de Hafkamps terecht bij Middelpunt. Voor Eric is dat bijna te mooi om waar te zijn. "We hebben te lang alleen aangemodderd."